Tuintegels

Tuintegels zijn er in veel veel verschillende formaten, uitvoeringen en kwaliteiten. Uit marktonderzoek weten wij dat mensen eerst de kleur bepalen, dan het formaat en zich vervolgens gaan verdiepen in de eigenschappen. Met dat laatste willen wij u graag helpen. Namelijk, waar moet u nu precies op letten bij het kopen van tuintegels.

Eigenschappen

  1. Onderhoud
  2. Krasgevoeligheid
  3. Stroefheid
  4. Kleurbehoud
  5. Sterkte
  6. Vorstbestendigheid
     

Prijzen van tuintegels

De bovenstaande 6 genoemde eigenschappen van tuintegels hebben veel te maken met het materiaal van de tegels. Hierin onderscheiden we de twee hoofdgroepen keramiek en beton. Grofweg kunnen we zeggen dat keramiek de beste eigenschappen heeft als het om gebruik gaat. Als het om verwerking aankomt is beton weer in het voordeel. Met onderstaande info kunt u een afweging maken welke tuintegels voor u het meest geschikt zijn. U kunt terecht bij een erkende dealer voor tuintegels kopen.


 

Onderhoud van tuintegels

Alles heeft onderhoud nodig. Of dat nu buiten is of binnen. Dat geldt ook voor uw tuintegels. Er is niemand die u garantie kan geven dat tegels niet groen worden. Het enige wat groenaanslag voorkomt is warmte en zon. Tegels op het zuiden zullen altijd minder onderhoud nodig hebben dan tegels die op het Noorden liggen. Zo geldt dat ook voor tegels die altijd in de zon liggen of tuintegels die altijd in de schaduw liggen. Als u de gelukkig eigenaar bent van een terras op het zuiden of ééntje die voldoende zonlicht krijgt dan kunt u zowel een tegel van beton als keramiek overwegen.

Tuin in de schaduw? Kies voor keramiek

Heeft u een tuin in de schaduw dan raden wij u voor een makkelijk schoon te maken terras echt keramiek aan. De reden hiervoor is eenvoudig. Keramiek heeft een veel hogere dichtheid van de toplaag. Hierdoor kan er wel groenaanslag bovenop liggen maar er niet intrekken. U maakt dus zeer eenvoudig het terras schoon.

Kies altijd voor betontegels met beschermlaag

Als u voor betonnen tuintegels gaat dan raden wij u aan altijd een te kiezen voor een tegel die beschermd is met een speciale middel of coating. Deze beschermlaag betekent niet dat uw tegel niet groen of vies kan worden. Maar wel dat deze eenvoudiger te reinigen is. Dat geldt voor algen maar natuurlijk ook voor vlekken van drank en etenswaren. 


 

Top 3: Onderhoudsarm

  1. GeoCeramica® (keramiek)
  2. Mirage (keramiek)
  3. GeoSteen® (beton)

Krasgevoeligheid

Hoe harder de tegel hoe, hoe beter bestand tegen krassen. Hiernaast ziet u bijvoorbeeld een foto van natuursteen. Of u dit erg vindt hangt van uw persoonlijke smaak af. Maar u moet zich bijvoorbeeld wel realiseren dat hardhouten tuinstoelen loeizwaar zijn. Heeft u kleine kinderen of bent u wat ouder? Dan zult u de stoel snel slepen in plaats van optillen. Dit kan veel krassen veroorzaken op uw tuintegels. Wilt u dit niet, kies dan wederom voor keramiek. Vindt u dit niet erg dan is elke betonnen tuintegel ook een prima optie voor u.

Krasbestendige tuintegels


 

Stroefheid

Betonnen tuintegels hebben de hoogste stroefheid. Dus die zijn altijd veilig. Bij droog en nat weer en bij vorst. Keramische tegels voldoen aan normen en hebben ook een hoge stroefheid. Maar omdat keramische tegels enorm hard zijn en hierdoor ondoordringbaar voor water, blijft er altijd eerder een klein vochtlaagje op staan. Dit maakt dat de tegels bij regen iets gladder aanvoelen. Bij nachtvorst gecombineerd met een vochtige lucht moet u altijd oppassen. Dan kunnen keramische tegels glad zijn omdat het vochtlaagje is aangevroren.

Stroeve tuintegels


Kleurbehoud

Tuintegels zijn over het algemeen zeer UV-bestendig. Toch kunnen kleuren soms op de termijn wel teruglopen. Zeker donkere kleuren. Betontegels met alleen kleurpigmenten zullen sneller van kleur teruglopen. In dit geval adviseren wij altijd GeoSteen® omdat die een zeer hoog percentage natuurlijke mineralen bevat. Die behouden bewezen over de langere termijn hun kleur. Absoluut 100% vast is wederom keramiek.


Sterkte van tuintegels

U kunt ervan op aan dat aangeboden tuintegels altijd voldoende draagkracht hebben voor het doel. Een terras wordt zeer licht belast dus de eisen aan de dikte van aan tegel zijn daarom ook minder streng. Het gaat daarbij wel om twee factoren die u bij elkaar moet optellen: de tegel + onderbouw. 

Algemene richtlijn voor een terras

  • Tuintegel 4cm en dikker + zandbed of een licht gestabiliseerd zandbed met cement
  • Tuintegel dunner dan 4cm maar dikker dan 2cm + goed gestabiliseerd zandbet met cement
  • Tuintegel 2cm + fundering van  drainagemortel

Vorstbestendigheid en sneeuw

Zowel keramiek als beton is vorstbestendig. Met het verwijderen van sneeuw moet u bij betonnen tuintegels iets voorzichtiger te werk gaan. Gebruik liever een kunststof sneeuwveger in plaats van een stalen. Een stalen sneeuwveger kan krassen achterlaten op de toplaag. En wees ook matig met het strooien van zout. (Voor de natuur en biodiversiteit is strooien met zout überhaubt niet aan te bevelen.)


Hopelijk kunt u met deze adviezen een goede afweging maken voor uw sierbestrating. Wij wensen u veel tuinplezier.